Diploma zwemmen

Diploma zwemmen

Het afzwemmen, of anders gezegd het  diplomazwemmen, is voor de kandidaten, de ouders en het het overige publiek én ons team één groot feest. Voor onze leerlingen is er vier tot vijf keer per jaar de mogelijkheid om voor ENVOZ Survival ABC af te zwemmen.

Zwemscore

Tijdens iedere zwemles worden de vaardigheden van de zwemmers zorgvuldig gemonitord en bijgehouden in het online leerlingvolgsysteem Zwemscore. Op het persoonlijke account van je kind kun je op elk moment de scores en vorderingen inzien. Alle niveaus bouwen stap voor stap op naar beheersen van de ENVOZ Survival A-, B-, C-diploma's. Zodra je kind in in het diploma A, B of C niveau zwemt oefent het gericht naar het afzwemmen toe. Zodra bijna alle scores op 'beheerst vaardigheid' staan, worden zij per e-mail uitgenodigd voor het proefzwemmen in zwembad Het Wedde.

Proefzwemmen & afzwemmen in zwembad Het Wedde

De drie lessen voor het afzwemmen staan in het teken van het proefzwemmen ter voorbereiding op het afzwemmen. Je zou dit kunnen zien als de generale repetitie. Alle leerlingen die bijna klaar zijn voor het afzwemmen - ook de leerlingen die hun zwemlessen volgen op andere locaties - worden  uitgenodigd om aan minimaal twee lessen van het proefzwemmen in het 25 meterbad van zwembad Het Wedde ​deel te nemen. Zo worden de kandidaten voorbereid op het zwemmen in een 'echt' zwembad met banen van 25 meter en kouder water dan op onze andere locaties. Zo weten zij wat ze te wachten staat als zij gaan vrijzwemmen buiten de zwemlessen om!Daarnaast wordt er tijdens het proefzwemmen gefocust op het inoefenen van de volgorde van uitvoeren van de diploma eisen. Door het proefzwemmen over meerdere lessen te verdelen, kunnen de vaardigheden die nog net niet goed genoeg zijn nog extra aandacht krijgen. Ook merken wij dat deze methode voor minder spanningen zorgt bij de leerlingen (en ouders) en zij met meer plezier en betere resultaten het afzwemmen afleggen. Dit verhoogt de slagingskans van de zwemmers aanzienlijk!Belangrijk is om te realiseren dat het deelnemen aan het proefzwemmen, niet automatisch betekent dat je kind ook direct mag afzwemmen. Het proefzwemmen zijn officiële meetmomenten waarin alle diploma onderdelen met een voldoende moeten beoordeeld worden. Als tijdens de eerste les van het proefzwemmen is geconstateerd dat er één of meerdere onderdelen nog niet als voldoende zijn beoordeeld zal je zoon/dochter, na persoonlijke uitleg en tips, nogmaals de kans gegeven worden om deze in de twee daarop volgende lessen te oefenen en beoordeeld te worden. Zodra alle onderdelen voldoende zijn beoordeeld ontvang je per e-mail de uitnodiging voor het afzwemmen.De ouders van leerlingen die nog niet helemaal aan de eisen van het diploma voldoen, worden persoonlijk gecontact om de plan van aanpak naar het volgende afzwem moment te bespreken.Wij beseffen dat het (net) niet mogen afzwemmen nooit een leuke beslissing is. Uiteindelijk is uiteraard niet het snel afzwemmen an sich het einddoel. Waar het leren zwemmen van je kind om gaat is natuurlijk de veiligheid van zwemmers in en om het water.Het is beter om de leerlingen waarbij twijfels zijn niet te laten diplomazwemmen om hen een teleurstelling te besparen. Als tijdens het proefzwemmen blijkt dat een leerling minder goed zwemt dan normaal, dan heeft dat een reden en is het kind er zeer waarschijnlijk nog niet aan toe (fysiek en/of mentaal). Nog enkele zwemlessen volgen is dan voor het kind beter en het kind gaat daarna met meer zelfvertrouwen het diplomazwemmen tegemoet.

Kledingvoorschriften voor Zwemdiploma’s A, B en C

Tijdens het oefenen in de zwemlessen en het afzwemmen dienen de zwemmers een gedeelte van de tijd met kleding te zwemmen. Al vanaf Zeester niveau worden onze leerlingen stap voor stap vertrouwd gemaakt met het zwemmen met kleding aan: Eerst alleen met een T-shirt aan en vervolgens met steeds meer kledingstukken.

Op deze manier worden onze leerlingen voorbereid op realistische situaties waarin zij zichzelf moeten redden, bijvoorbeeld als zij onverwacht in het water terechtkomen tijden het buitenspelen met hun kleding aan. Het doel is dus om kinderen stap voor stap steeds meer veilig en zelfredzaam te maken in en rond het water.

Diploma ABC kleding

Zwemdiploma A

 • Badkleding

 • Hemd

 • Shirt met korte mouwen

 • Korte broek met knoop (geen legging)

 • Sokken

 • Schoenen met harde zool (geen water- of surfschoenen)

Diploma envoz
20191215PV0743

Zwemdiploma B

 • Badkleding

 • Hemd

 • Shirt met lange mouwen

 • Lange broek tot de enkels met knoop (geen legging)

 • Sokken

 • Schoenen met harde zool (geen water- of surfschoenen)

​Zwemdiploma C

 • Badkleding

 • Hemd

 • Shirt met lange mouwen

 • Lange broek tot de enkels met knoop (geen legging)

 • Sokken

 • (Regen)jas

 • Regenlaarzen

De afzwemdag

Het afzwemmen vindt altijd plaats op een zondagochtend in Zwembad Het Wedde. Ieder afzwemmen staat in het teken van een feestelijk thema. Alle vertrouwde juffen en meesters zijn aanwezig en verkleed in het thema. De afzwem kandidaten worden uitgenodigd om ook verkleed deel te nemen aan het afzwemmen. Het afzwemmen begint stipt om 8:45u en duurt tot 9:30u, waarna in de hal het diploma feestelijk zal worden uitgereikt met een lekkere traktatie en een presentje. Voor de ouders en het enthousiast aanmoedigende publiek staat er een welverdiend kopje koffie klaar! Vanaf de tribune is iedereen welkom om de zwemkunsten van de afzwemmers te bekijken.

Voor het afzwemmen worden extra kosten van €7,50 in rekening gebracht.

Afzwemdagen 2020

 • 15 maart
 • 28 juni
 • 22 november
 • 20 december
 • 14 maart 2021

En daarna verder!

Het is belangrijk dat leerlingen na het behalen van het A diploma blijven zwemmen. Naast dat zwemmen en het volgen van onze zwemlessen voor veel kinderen een leuke en gezonde activiteit is, is het blijven zwemmen van belang om de zwemveiligheid te waarborgen.

Locatie

Het afzwemmen vindt plaats bij Het Wedde in Voorschoten.

Open chat